Erkki Koskenniemi, saarna perjantaina

Luuk. 12:15-21
Yömessu perjantaina 28.6.2019 Porin evankeliumijuhla 2019
Hän sanoi heille kaikille: ”Karttakaa tarkoin kaikenlaista ahneutta. Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa.” Ja hän esitti heille vertauksen: ”Oli rikas mies, joka sai maastaan hyvän sadon. Hän mietti itsekseen: ’Mitä tekisin? Minun satoni ei mahdu enää mihinkään.’ Hän päätti: ’Minäpä teen näin: puran aittani ja rakennan isommat niiden sijaan. Niihin minä kerään koko satoni ja kaiken muun, mitä omistan. Sitten sanon itselleni: Kelpaa sinun elää! Sinulla on kaikkea hyvää varastossa moneksi vuodeksi. Lepää nyt, syö, juo ja nauti elämästä!’ Mutta Jumala sanoi hänelle: ’Sinä hullu! Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin. Ja kaikki, minkä olet itsellesi varannut – kenelle se joutuu?’ ”Näin käy sen, joka kerää rikkautta itselleen mutta jolla ei ole aarretta Jumalan luona.” Luuk. 12:15-21

Rakkaat ystävät,
olemme tulleet läheltä ja kaukaa yhteen. Olemme hyvän Jumalan kasvojen edessä ja olemme tulossa ehtoolliselle hänen vieraikseen. Jumala on täällä. Hän hoitaa omiaan ja kutsuu jokaista kyselevää ja etsivää.

Viime keväänä sain jakaa Karkussa kolme upeaa kuukautta raamattukurssin kanssa. Opettelimme joka päivä erityisesti yhtä asiaa: Jumala on hyvä ja hän jakaa meille lahjojaan. Opettelimme tunnistamaan Jumalan lahjoja ja kiittämään niistä. Tänään, tässä, sinut ympäröi Jumalan suuri hyvyys. Hänen armollaan ei ole äärtä eikä määrää. Hän jakaa sinulle lahjojaan, niin näitä hetken kestäviä kuin ikuisia. Opetellaan tunnistamaan niitä! Jos olet tänään saanut nousta vuoteesta aamupalalle, olet Jumalan ravitsema. Jos näet, kuulet ja tunnet käsilläsi, käytät Jumalan antamia aisteja. Jos kohtaat näillä juhlilla ystävän, nautit Jumalan lahjasta. Jos vierelläsi on perheenjäsen, olet syvästi siunattu. Ja yksi on varmaa jokaiselle: Jumalan luota virtaa armo, syntien anteeksiantamus ja palava rakkaus – tänään sinut on kutsuttu pyhään pöytään, suureen juhlaan, Jumalan ja hänen kaikkien enkeliensä luo.

Evankeliumiteksti kuvaa lyhyesti kääntöpuolen tälle kaikelle. Ihminen katseli peltoaan ja totesi, että kaikki on hyvin: Tässä on turva ja tällä mennään monta huoletonta vuotta. Ja sitten Jeesuksen sanat: ”’Sinä hullu! Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin.”

Tämä Jeesuksen opetus ei tarvitse paljon selittelyjä. Moni ajattelee, että hänellä on kaikki hyvin eikä hän tarvitse Jumalaa eikä hänen valtakuntaansa. Tässä pärjätään varsin hyvin muutenkin. Yhdellä kellontarkalla napautuksella Jeesus tekee selväksi nimenomaan, mikä on rahan asema ihmisen elämässä. Vaikka lukemattomat ihmiset palvovat sitä, se on kelvoton jumala ja huono turva. Lisäksi raha on pirullisen vallanhimoinen kapistus. Ihmiset lottoavat ja haaveilevat miljoonista. Ehkä sinä osaisit hallita niitä. Minä sanon suoraan: Minä en osaisi. Tiedän ihan hyvin, miten kävisi jos saisin muutaman miljoonan potin itselleni. Ehkä kahden minuutin ajan minä hallitsin rahakasaa. Sen jälkeen rahakasa alkaisi hallita minua. Se on kuin sormus, joka ottaa valtaansa ja pakottaa orjuuteen. En pystyisi enää luopumaan siitä. Eikä mikään riitä. Lue uutisia: Jalkapalloilija on saanut sata miljoonaa ja kärähtää sitten veronkierrosta, kun on yrittänyt saada muutaman miljoonan lisää. ”Haluatko miljonääriksi?” Kuule, minä olen liian heikko miljonääriksi. ”Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna”, rukoilee viisas Sananlaskujen kirjassa. Raha veisi minut mukanaan, erottaisi kaikkein tärkeimmästä. Ja sitten – yhtäkkiä kävisi näin: ”Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois!” Yksi ainoa hetki ja elämä sortuu kasaan kuin korttitalo. Eikä rahalla ole enää minkäänlaista merkitystä. Ihminen seisoo pyhän Jumalan edessä ja tekee tilin koko elämästään. Millään rahalla ihminen ei voi ostaa vapaaksi sieluaan. Jeesus sanoo: ” Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni ja evankeliumin tähden kadottaa, on sen pelastava. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?” (Mark. 8:34-37).

Raamattu kertoo, miten Israelin kuningas Hiskia sairastui. Hän kutsui luokseen profeetta Jesajan, ja mitä hän kuuli? ”Näin sanoo Herra: ’Järjestä asiasi, sillä sinä et parane vaan kuolet!’” Kuningas teki sen, mitä ihminen tekee, vuosituhannesta riippumatta. Hän kääntyi vuoteellaan seinää päin ja itki katkerasti. Sillä hetkellä kruunupää oli aivan tavallinen ihminen. Ja hän rukoili.
Terveys yksi niistä monista asioista, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä – kunnes yhtenä hetkenä se lakkaa olemasta itsestään selvää. Tulee sairaus joko omaan kehoon tai läheiselle. Ja ehkä vasta silloin ihminen tajuaa, mikä on jokaisen ihmisen tie – jossakin vaiheessa terveys katoaa ja tästä elämästä tulee loppu. Eikä silloin auta lenkkeily, ei raha eikä itku – ihminen seisoo pyhän Jumalan edessä ja tekee tilin koko elämästään.

Koti, perhe ja läheiset on asia, josta on puhua sekä isolla että pienellä äänellä. Isolla äänellä on syytä kiittää Jumalaa vanhemmista, lapsista, sisaruksista, puolisosta. Ne ovat valtavia Jumalan lahjoja. Pienellä äänellä ja varovasti puhutaan kipeistä asioista: Riidasta, surusta, huolesta ja yksinäisyydestä. Moni kantaa ne mukanaan tänne evankeliumijuhlille. Hienoa, että tulit. Sinä tiedät, että todellinen turva ei voi olla ihmisissä. Se on Jumalassa. Ja hän on lähellä ja läsnä, myös kivun hetkellä.

On siis olemassa katoavia aarteita ja katoamattomia aarteita. Jos Jumala on antanut sinulle katoavia aarteita, ota ne vastaan kiittäen äläkä lakkaa ihmettelemästä Jumalan loppumatonta hyvyyttä. Olet saanut ainakin sen verran rahaa, että olet päässyt tänne juhlille ja ehkä vielä niinkin paljon, että voit antaa kummilapsellesi jätskirahat. Olet saanut terveyttä niin, että voit istua siinä paikallasi. Jos istut siinä ystävän tai perheesi kanssa, älä unohda kiittää heistä Jumalaa. Mutta tämä kaikki voi kadota ennen kuin ehdimme sanoa paljonkaan. Mutta sitten on sellaisia aarteita, jotka eivät katoa koskaan. Siksi on hyvä olla koolla ja laulaa poroporvarin laulua – En voi rikkaammaksi tulla kuin jo Kristuksessa oon. Sellaista laulua laulaa totisesti vain poroporvarien poroporvari. Jos joku tarjoaisi minulle kymmenen miljoonaa euroa sillä ehdolla, että en koskaan avaa Raamattua enkä tule kirkkoon, minä vain nauraisin. Minulla on Kristus, on syntien anteeksiantamus, on paikka ehtoollispöydässä, on Jumalan valtakunta, on paikka taivaan kirkkaudessa. Viekööt pois killinkinsä ne rutiköyhät raukat, joilla ei ole muuta aarteita kuin rahaa. Me olemme kaikki rikkaita, upporikkaita, todellisia poroporvareita.
Kristus on täällä, hän kutsuu ja hän hoitaa. Joka kuuntelee häntä, tulee kyllä – kuten hän itse sanoo – tuntemaan onko hänen puheensa Jumalasta vai puhuuko hän omiaan. Hän on valo meille, jotka elämme pimeydessä. Hän on elämän leipä nälkäiselle. Hän on turvallinen paimen eksyneelle. Hän on tie, totuus ja elämä, eikä kukaan tule Isän luo muuten kuin hänen kauttaan. Sitä varten kannattaa järjestää evankeliumijuhlia. Sitä varten kannattaa tulla koolle. Sitä varten nyt on juhla, sillä Jumala on hyvä.