Kyllä kansa sietää

Sanotaan, ettei suomalainen uskalla tai osaa antaa palautetta. Evankeliumijuhlaa järjestäneenä kotimaantyön johtajana olen kokenut toisin. Selailtuani juuri viime kesän Kalajoella pidetyn evankeliumijuhlan palautetta, olen hieman ylpeäkin siitä vapautuneisuudesta, jolla te juhlille saapuvat annatte palautetta juhlien puitteista ja ohjelmasta. Monen organisaation johdossa siitä oltaisiin vilpittömän kateellisia. Kiitos teille!

Evankelisen juhlaväen olisi kuitenkin jatkossa hyvä ottaa huomioon se, kenelle palaute annetaan, sillä Evankeliumijuhlaa tehdään enimmäkseen vapaaehtoisvoimin eli talkoilla. Joku pääsee juhlapäivän perjantaina töistä ja ajaa kiireellä Poriin, laittaa autosta noustuaan järjestyksenvalvojaliivin päälle ja seisoo sateesta tai kylmästä viimasta piittaamatta tien laidassa ohjaten autoja parkkipaikalle. Hän antaa omastaan, että sinä pääset ajamaan parkkiruutuun. Mitä sanot hänelle sivuikkunasta?

Toinen tulee juhlapaikkakunnalle keskiviikkoiltana pystyttämään telttoja, pöytiä ja penkkejä. Jokainen penkin ruuvi ja Evankeliumijuhlan tehtävä tehdään hyvää ja parasta tarkoittaen. Jokainen puhuja, esiintyjä, talkoolainen, lättyjenpaistaja tekee tehtävänsä siksi, että sinä olet tärkeä. Miten kohtelet heitä juhlan aikana? Ymmärräthän, että ihmiset ovat antaneet omastaan, rakentaneet rakastaen ja tehneet kaikkensa, että sinun on hyvä olla.

Evankeliumijuhla on yhteinen, turvallinen ja iloinen Jumalan kansan juhla. Toivon ja pyrin parhaani mukaan siihen, että moni Evankeliumijuhlavieras poistuu tyytyväisenä ja hyvillä mielin, mutta silti tulevanakin kesänä käynee niin, ettei ruokajono ehkä etene toivotusti, jostakin vessakopista on loppunut paperi ja raamattuopetus oli toisenlainen kuin olet tottunut tutun papin suusta kuulemaan. Minä olen kokenut kanssasi saman.

Tahdon kuitenkin rohkaista sinua. Palautetta on hyvä antaa heti kun se tulee mieleen. Ennen juhlia ja niiden aikana. Soita, mailaa, kerro minulle ja pyydä apua tai neuvoa! Mietitään yhdessä miten Evankeliumijuhlasta voidaan tehdä parempi, jos joku asia harmittaa. Juhlien jälkeen palaute on menneiden juhlien suhteen jo myöhässä. Sitä on mahdoton enää hyvittää.

Toiseksi. Anna palaute oikealle henkilölle. Jos et tiedä kenelle, anna se minulle. Moni Porissa tai sen lähialueella asuva vastuunkantaja on jo tähän mennessä kevättä antanut juhlan valmisteluun paljon enemmän kuin on kohtuullista pyytää. Saat minut suunniltani, jos saan tietää, ettei heidän työtään arvosteta, pidetä riittävänä tai rivien välistä annetaan ymmärtää, että ”tuonkin asian olisi toinen hoitanut paremmin”.

Kolmanneksi. Eräs melko tuore poliitikko on opettanut tarttuvan sloganin, ”kyllä kansa sietää.” Voisiko rakkautesi Herran työlle Evankeliumijuhlassa ilmetä armahtavuutena puutteita kohtaan?

Kun palaute tulee väärään aikaan, väärälle henkilölle ja vailla armoa, voi lopputuloksena olla lohduttomat kyyneleet. Niin puhkesi viime kesän lopulla eräs Kalajoella vapaaehtoisena vastuuta kantanut kyyneliin kuullessaan omaa vastuualuettaan koskevaa palautetta. Luulen, että jos paikkakunnalle tai sen lähialueelle tulee toiste hengellinen kesäjuhla, hän ei ole vastuuta kantamassa, vaikka osaamista ja ammattitaitoa on runsaasti.

Juhana Tarvainen
Evankeliumijuhlan projektipäällikkö