Perjantai-iltana puhuttiin yhteydestä pyhään ja pyhiin

Perjantai-iltana kuultiin Savonlinnan kirkkoherran Sammeli Juntusen ja Sleyn Keski-Pohjanmaan piirivastaavan Pasi Palmun raamattuopetus. Opetuksessa käsiteltiin muun muassa pyhien yhteyttä. Kirkkoherra Juntunen korosti, että pyhien yhteydellä on väliä: ”Uskomme, että on olemassa pyhä seurakunta, pyhien yhteys. Sitä ei tarvitse itse perustaa, vaan se on jo olemassa. Kristillinen usko ei ole ’yksityisyritteliäisyyttä’. Uskomme, että Kristus haluaa, että maailmassa on yksi yhteinen kirkko.”

Ilta jatkui ”Yhteyspätkii” -talk showlla. Paneelissa oli keskustelemassa pastori Pasi Palmu, pastori Juha Vähäsarja, Maata Näkyvissä -festareiden projektipäällikkö Maaria Toskala ja etäyhteydellä Yhdysvalloista Marjaana Kuivalainen. Keskustelussa käsiteltiin yhteyttä seurakuntaan koronaepidemian aikana. Monella oli kokemus, että ihmiset ovat kaivanneet hengellistä sisältöä elämäänsä aikaisempaa enemmän.

Vähäsarja huomautti, että erillään ollessa huomataan, kuinka tärkeä asia seurakuntayhteys on. ”Kristuksen ruumis, seurakunta, on luotu elämään yhdessä kasvotusten, ei vain virtuaalisesti. Evankeliumi voi mennä eteenpäin sitäkin kautta, mutta meidän pitää myöskin olla yhdessä ja kokoontua sanan äärelle”, Vähäsarja pohti.

Koronaepidemian aikana on jouduttu viettämään sanajumalanpalveluksia etäyhteydellä. Palmu painotti ripin olevan mahdollista myös etänä. Hän alleviivasi, että etäyhteydenkin kautta voi olla yhteydessä pyhään, vaikkei epidemian aikana ole voinut olla kokemuksellisesti yhteydessä pyhiin eli seurakuntaan. ”Nytkin saa uskoa itsensä aivan autuaaksi ja pelastetuksi, vaikka ei olisi rippiä suorittanutkaan. Meille ei ole asetettu rimoja, jotka pitäisi ylittää, eikä ansoja, joihin huolimaton kristitty voisi kompastua”, Palmu lisää.