Evankeliumijuhla huipentui lähetystyöntekijöiden siunaamiseen

Valtakunnallinen Evankeliumijuhla Virroilla huipentui sunnuntaina Älä pelkää -tilaisuuteen, jossa lähetystyöntekijät siunattiin tehtäväänsä Lapuan hiippakunnan piispan Simo Peuran johdolla.

Ensimmäiselle työkaudelle siunattiin Richard Ondicho Otiso maahanmuuttajatyöhön Helsinkiin sekä Helene ja Joona Toivanen lähetystyöhön Viroon.

Uudelle työkaudelle puolestaan siunattiin Tiina Latva-Rasku Internet-lähetystyöhön Japaniin. Japanin lähetystyöhön siunattiin myös Hanna Penttinen sekä Päivi ja Hiroaki Yoshimura lastensa Johannan ja Essain kanssa. Lähetystyöhön Keniaan siunattiin Anna-Liisa ja Paavo Markkula sekä Satu ja Jorma Arkkila lastensa Sarellan ja Joannan kanssa. Lisäksi Pasi Hujanen ja Arvo Survo siunattiin lähetystyöhön Venäjälle.

Heitä matkaan siunaamassa olivat SLEYn aluekoordinaattori, pastori Tom Säilä, Myanmarin luterilaisen kirkon presidentti Martin LalThangliana, SLEYn toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski, Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, Venäjän Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi, Etelä-Korean luterilaisen kirkon presidentti Chul Hwan Kim ja SLEYn lähetysjohtaja Pekka Huhtinen.

Lähettien siunaaminen

Lähetystyöntekijöiden siunaustilaisuudessa Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura, Lasse Nikkarikoski, Aarre Kuukauppi ja Martin LalThangliana siunaamassa Richard Ondicho Otisoa maahanmuuttajatyöhön Helsinkiin.

Piispa Peura totesi puheessaan, että kuluvan vuoden aikana ympäri maata on seurakunnissa tultu uuteen vaiheeseen. Pakolaiset vastaanottokeskuksista ovat tulleet joukolla jumalanpalveluksiin.

– Kirkossa on voinut olla 20:n suomalaisen peruskirkossakävijän lisäksi 40 – 50 muslimimaahanmuuttajaa, kuvasi Peura nykytilannetta.

Hän kiitteli, että seurakunnissa on kohdattu Jumalan yllätys, uusi tilanne luovalla tavalla ja elävän veden on sallittu virrata.

Peura nosti esiin kolme näkökulmaa koskien tuoretta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetyksen peruslinjausta. Sen otsikkona on Yhteinen todistus. Ensinnäkin kirkko tekee lähetystyötä nopeasti muuttuvassa maailmassa, kouriintuntuva esimerkki tästä on Eurooppaan tullut pakolaistulva. Maailmassa yli 65 miljoonaa pakolaista etsii uutta kotia. Monet syyt laittavat heitä liikkeelle ja suuri joukko heistä elää telttaleireillä.

– Maahanmuuton myötä lähetystyö suuntautuu tänä päivänä kaikkialta kaikkialle. Kirkko ja sen lähetysjärjestöt vievät rohkeasti sanoman lähellä ja kaukana elävien keskuuteen, sanoi Peura.

Ne julistavat evankeliumia erityisesti siellä, missä Kristusta ei vielä tunneta. Samoin kohdataan niitä, jotka ovat vieraantuneet kristillisestä uskosta. Kirkon mission kannalta maantieteellisiä ja muita reuna-alueita on kaikkialla.

– Täällä tilanteesta kertoo kenialaissyntyisen Richard Ondicho Otison siunaaminen maahanmuuttajatyöhön Helsinkiin ja Helene ja Joona Toivasen siunaaminen lähetystyöhön Viroon, jossa tapahtui vuosikymmenten ajan ateistista ihmisten juurimista kristinuskosta, totesi Peura.

Kirkon kokonaisvaltaiseen lähetykseen kuuluu oikeudenmukaisuuden, ihmisarvon, yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien puolustaminen.

– Evankeliumia ja diakoniaa ei voida erottaa toisistaan, mutta ne eivät myöskään voi korvata toisiaan, sanoi Peura

Kolmanneksi lähetystyö on aina seurakunnan työtä. Seurakuntien tehtävä on edistää lähetystyötä edellytystensä mukaan.

– Seurakunnat ovat kirkon tapa olla olemassa tässä maailmassa, toivon, että te lähetystyöntekijät rakennatte aina yhteyttä paikallisiin seurakuntiin, joiden jäseniksi ihmiset myös kastetaan, totesi Peura.

Tilaisuuden alussa kuultiin myös SLEY:n lähetysjohtajaa Pekka Huhtista ja lasten lippukulkue ja yhteiset laulut veivät juhlaväen ajatukset lähetyskentille lähelle ja kauas.

lasten lippukulkue

Lasten lippukulkue ja reipas lauluesitys veivät juhlaväen ajatukset lähetyskentille eri puolille maailmaa.

Teksti ja kuvat Erja Niemelä