Lastenjuhlan näytelmän tekijä: isovanhemmat ovat tulleet varovaisemmiksi

Anna-Mari Kaskisen raamattunäytelmä Kalastajat esitetään Evankeliumijuhlan lastenjuhlassa lauantaina 1.7. klo 12.30. Radio Dein toimittaja Ariel Neulaniemi haastatteli Anna-Maria lasten hengellisyydestä ja sen tukemisesta. Anna-Marin mukaan juuri aikuisten suhtautuminen lasten hengellisyyteen on muutoksessa.

Ariel: Olet ilahduttamassa Evankeliumijuhlille tulevia lapsiperheitä ”Tuleeko kalaa? Kalastajat-raamattunäytelmällä”. Mistä näytelmässä on kyse?

Anna-Mari:
Kalastajat-näytelmää on alun perin esitetty Vivamon Raamattukylässä Lohjalla. Roihuvuoren seurakuntaan on perustettu uusi teatteri, Paratiisi. Sen pilotti oli Kalastajat, jota esitettiin Roihuvuoren kirkossa viime syksynä. Kalastajat perustuu Raamatun kertomuksiin. Se kertoo ajasta, jolloin Jeesus kutsui opetuslapsia seuraansa ja kiersi kylästä kylään opettamassa, parantamassa sairaita ja kutsumassa väkeä Jumalan valtakuntaan. Myös lapsilla on näytelmässä tärkeä rooli.

Ariel: Miten päädyt sen kanssa juuri Evankeliumijuhlille?

Anna-Mari: Evankeliumijuhlien lastenohjelmasta vastaava Tiia Thuren, joka on myös Roihuvuoren seurakunnan jäsen, näki näytelmän syksyllä ja kutsui meitä Evankeliumijuhlille mukaan. Ilolla otimme kutsun vastaan. Juhlien esityksessä on mukana myös joitakin, jotka ovat olleet mukana Raamattukylässä.

Ariel: Sinut muistetaan monista lapsille ja nuorille suunnatuista jutuista kuten Meidän messu (1985), Jumis (1994), Mukulamessu (1994 & 2001),  Gospel  Junior(2009), Lauluvintti (2013), Parasta laatua (2016). Tämän lisäksi olet tehnyt sanoituksia useille artisteille ja eri levyille. Montako lasten laulua olet suurin piirtein sanoittanut?

Anna-Mari: En ole laskenut lastenlaulujen määrää. Niitä on myös Virsikirjassa, Lasten virsi-kirjoissa ja käännöksinä mm. Ruotsin kirkon virsikirjassa, Kansanlaulukirkkoon ja Raamattukylän lauluihin sisältyy myös lapsia ajatellen tehtyjä lauluja, samoin uuteen virsikirjan lisävihkoon.

Ariel: Millä tavalla vaikutat noin muuten tällä hetkellä lasten hengellisen elämän tukemisessa?

Anna-Mari: Lasten hengellisen elämän tukeminen ja lastenlaulujen ja -näytelmien kirjoittaminen on keskeinen osa kutsumustani. Olen toiminut pitkään Lastenmaa-lehden päätoimittajana ja kirjoittanut siihen lukuisan määrän runoja, rukouksia, joukossa laulujakin. Olen kirjoittanut lastenrunoja, rukouskirjoja ja lastenromaaneja.

1990-luvun alussa kehitimme Vantaalla mukulamessun, toiveena oli kutsua kirkkoon sellaisiakin lapsia ja perheitä, joille kirkko ja sen elämä ei ole tuttu. Mukana oli silloin tiimi, jossa oli lapsityönohjaaja Liisa Pietilä Hakunilan seurakunnasta, pastori Laila Valtonen Vantaan yhtymästä, kanttori Helena Värri niin ikään yhtymän musiikkipuolelta ja vantaalaisia perheitä. Olimme itsekin silloin vantaalaisia, asuimme Malminiityssä ja meillä oli 3 pientä lasta. Oli hienoa kehittää messua yhdessä ja nähdä, miten se tavoitti paljon erilaisia perheitä. Sen jälkeen aloimme mieheni Pekan kanssa viedä Mukulamessua myös muualle. Toimme sen Vivamoon, ja veimme sitä myös Norjaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Ollessani elämäni ainoan kerran kokotoimisessa työssä kaksi vuotta perustin Vivamoon Lastenkylän. Sen toiminnasta vastaan vieläkin, vaikka en olekaan enää työsuhteessa talossa vaan teen sitä projektina. Kylän teemana on Hyvistä hetkistä hyvään elämään. Sen tarkoituksena on olla lapsille ja perheille tarkoitettu teemapuisto, jossa lapsille on tarjolla lastenteatteriesitys, nukketeatteria, luontopolku liitoratoineen, keppihevosrata, jättisaippuakuplien puhallusta sekä kirkkohetki uskomattoman kauniissa ja Pyhän Lapsen kirkossa, joka rakennettiin lahjoitusvaroin. Oppaina toimivat eläinten asuihin pukeutuneet ihmiset, jotka esiintyvät myös näytelmissä. Ja pellolla ja niityllä vaeltaa myös oikeita eläimiä, aaseja ja lampaita. Eläinoppailla on lastenkylässä myös omat pesänsä,  joihin lapset pääsevät tutustumaan.

Mainitsemasi levyt Parasta laatua ja Lauluvintti ovat mukana lastenteatteriesityksissämme. Tässä uudessa näytelmässä Jänishousu ja Rämäpää Pöllön koulussa ovat mukana Parasta laatua -levyn lauluja.

Ariel: Mitä lastenlauluja tai -levyjä sinulla on mahdollisesti parhaillaan työn alla? 

Anna-Mari: Haluaisin tehdä yksinkertaisia pieniä Taize-laulun tyyppisiä lauluja lapsille. Minulla on myös valtava määrä lastenrunoja ja rukouksia, joista voisi tehdä sävellettäviä kokonaisuuksia. Yksi näytelmäprojekti on työn alla. Olen myös kirjoittanut näytelmää Lutherin perhe-elämästä.

Ariel: Olet siis päätoimittajana Lastenmaa-lehdessä. Mikä se on?

Anna-Mari: Se on kristillinen lastenlehti, jossa eletään kirkkovuoden rytmissä, julkaistaan Raamatun kertomuksia ja uusia rukouksia ja kerrotaan miten perheissä voidaan elää todeksi kristillistä kasvatusta. Lisäksi lehdessä on paljon puuhaa, askarteluja, satuja ja Lasten uutisia. Ulkoasu on erittäin kaunis. Pääkuvittajina ovat taiteilijat Virpi Penna ja Pia Sakki. Olen päätoimittaja, taittajana toimii tyttäreni Eveliina Kaskinen. Lehti oli vähällä loppua jokin vuosi sitten. Kustansimme sitä itse pari vuotta, nyt kustantaja on Lasten Keskus.

Ariel: Minkälaiset asiat tuntuvat uppoavan tämän ajan perheisiin ja lapsiin? 

Anna-Mari: Lastenkylä, jota olen alusta asti suunnitellut ja jonka toimintaa olemme testanneet ja kehittäneet nyt neljänä vuotena, on opettanut seuraavaa:

– Nykyajan lapset kaipaavat kohtaamisia aikuisten kanssa. Lastenkylän eläinoppaat eivät vain ”esiinny” näytelmissä, he ovat lasten kanssa ja tavattavissa koko lastenkyläpäivän ajan. Lapsilla on paljon puhuttavaa, kerrottavaa ja kysyttävää. Lastenkylässä on myös Mummola ja vaarin verstas,joissa he voivat kohdata oikeita aikuisia ihmisiä ja jutella ja puuhata heidän kanssaan.

– Lastenkylässä lapset eivät ole kasvatuksen ”kohteita”. On tärkeää, että he saavat itse tehdä hauskoja asioita: Liukua köysiradalla, nikkaroida, juosta keppihevosten kanssa jne. Jo kun perustimme aikanaan Mukulamessua 1990-luvun alussa ja kehitimme sen yhteyteen Pekan kanssa perhepäivän, toiveena oli tuottaa kokemus siitä, että siellä, missä kerrotaan Jeesuksesta, on myös hauskaa!

Samalla kun Lastenkylässä on hyviä hetkiä, tahdomme myös kertoa lapsille Jeesuksesta kirkkaasti ja selkeästi. Nukketeatteriesitykset perustuvat Raamatun kertomuksiin. Pyhän Lapsen kirkossa lauletaan, luetaan lasten evankeliumi, rukoillaan ja kaikki siunataan alttarilla samalla kun lauletaan laulua Ihmeellinen syli.

Ariel: Oletko huomannut, että kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen lasten hengellisen elämän tukemisessa olisi nykyään hankalampaa?

Anna-Mari: Lastenmaa-lehden kautta olen huomannut, että jotkut isovanhemmat, jotka tilaava lehteä lapsenlapsilleen, ovat käyneet varovaisemmiksi. Heitä huolettaa se, mitä lasten vanhemmat ajattelevat, jos kristillistä sanomaa mukanaan tuova lastenlehti kolahtaa postilaatikkoon. Monilla isovanhemmilla ja myös vanhemmilla on todella halu välittää kristillistä kasvatusta eteenpäin tuleville polville.

Itse ajattelen, että meidän tulee olla rohkeita ja tähdätä siihen, että lapsille tarjotaan Parasta laatua: Kerrotaan rohkeasti Jeesuksesta ja hänen rakkaudestaan. Kerrotaan Raamatun kertomuksia ja lauletaan hengellisiä lauluja. Opetetaan iltarukous ja kannustetaan lapsia turvautumaan Jeesukseen kaikissa asioissa.

Ja toisaalta: Tehdään parhaamme sen suhteen, että siellä, missä Jeesuksesta kerrotaan, olisi muutenkin hyvä olla – satsataan ympäristöön, kuten kirkkotilaan, kehitetään erilaisia toiminnallisia asioita, joissa lapset voivat olla mukana ja ollaan itse läsnä lapsia varten.

Ariel Neulaniemi