Pikkukannel soikoon perheissä ja lapsityössä

Uusi lasten evankelinen laulukirja Pikkukannel julkaistiin Virtain valtakunnallisessa Evankeliumijuhlassa lauantai-iltapäivällä juhlakentällä yhdessä laulaen Erkkilä Groupin säestyksellä.

– Ihan juuri kävimme ostamassa kirjan. Näiden ensimmäisten laulukokemusten perusteella Pikkukannel tuntuu käyttökelpoiselta kirjalta lapsi- ja nuorisotyössä. Lauluissa on kivoja kertosäkeitä pienille, alle kouluikäisillekin laulajille. Kirjan rakenne ja hakemistot ovat selkeät ja käytännölliset, arvioivat seurakunnan lapsi- ja nuorisotyötä tekevät Anne Välimäki ja Miia Antila Alahärmästä.

Heistä on hyvä saada lapsille uusi laulukirja ja uusia lauluja uuden polven laulettavaksi, vaikka perinteistäkin musiikkia vaalitaan.

Pikkukannel soikoon -tilaisuudessa laulettiin yhdessä useita lauluja uunituoreen kirjan eri osioista ja samalla yleisökin pääsi kurkistamaan kirjan rakenteeseen, joka on suunniteltu palvelemaan kirjan käyttäjiä seurakunnissa, järjestöissä ja lapsityössä. Lasten laulattajia auttavat laulukirjan useat hakemistot, joista löytyvät myös raamatunkohdat, joihin laulut liittyvät.

– Kirjan teossa olemme asettuneet nykylapsen näkökulmaan. Olemme halunneet kirjaan mukaan sekä pienten muskarilauluja, että lauluja varhaisnuorille – musiikkia kaikenikäisille, perheen eri tilanteisiin, luonnehti Pikkukannel-työryhmän puheenjohtaja Saija Simanainen.

Pikkukanteleessa on mukana noin sata kokonaan uutta laulua sekä kymmeniä vanhoja tuttuja, yhteensä 168 kappaletta.

– Kirjan toteutus on vienyt viisi vuotta. Olemme koonneet siihen aineistoa lauluntekokilpailun avulla sekä suoraan lauluntekijöiltä tilaamalla. Vuosien varrella lauluja on myös jo kokeiltu lasten kanssa esimerkiksi leireillä. Toimivat laulut otettiin mukaan, kertoi Simanainen.

Pikkukannel-työryhmään kuuluivat Simanaisen lisäksi Ville Auvinen, Veli-Matti Erkkilä, Matti Lahti, Minna-Leena Lahti, Kirsi Ryösö, Hilkka Toikka ja Kullervo Puumala.

Pikkukanteleen julkaisu on projektin ensimmäinen, nyt päätökseen saatu vaihe.

– Toiveissa on, että saamme äänitteet kirjan uusista lauluista. Lisäksi Helsinkiin ja Hämeenlinnaan on suunnitteilla tulevaksi syksyksi uudet Pikkukannel-lastenkuorot. Näin teemme uutta musiikkia tutuksi lapsille, perheille ja lapsityön tekijöille, sanoo Simanainen.

Mutta mitkä ovatkaan Pikkukanteleen parhaat laulut. Tekijätiimin vetäjä miettii pitkään, kirjassa on monta hyvää laulua, aina tilanteen mukaan.

– Suosikkini taitaa olla Mooses-aiheinen laulu 74. – Matkaan käy. Se on iloinen ja sopii opetustuokion osaksi, jossa yhdessä lapsen kanssa eletään Raamatun kertomus. Sillä tavalla tehden ja kokien asiat jäävät lasten mieleen, sanoo Simanainen.

Juhlakentän lapsilla Sonja, 5, ja Juulia Heikkilällä, 2, oli omat suosikkinsa.

– Pikkulintu riemuissaan, hyräili Juulia leikeissään vilttiteltassa penkin alla.

Minusta Pikkukannel soi oli paras, koska siinä sai toistaa perässä ja sanat jäivät mieleen, tuumasi puolestaan Sonja.

Teksti ja kuva: Erja Niemelä

Pikkukannel julkaistiin juhlakentällä yhdessä laulaen Erkkilä Groupin säestyksellä.

Pikkukannel julkaistiin juhlakentällä yhdessä laulaen Erkkilä Groupin säestyksellä.