Sley – Suomi – sanakirja

Näiltä termeiltä ei Evankeliumijuhlassa voi välttyä. Kokosimme perussanaston ensikertalaiselle ja vähän kokeneemmallekin juhlakävijälle.

Autuas Ihminen, joka uskoo olevansa pelastettu ja yhteydessä Jumalaan Jeesuksen sovitustyön tähden. Sana tarkoittaa ikuisesti onnellista. Vanhat evankeliset kyselivät toisiltaan: ”Oletko autuas?” Vastaus oli tyypillisesti: ”Kristukseen kastettuna ja häneen uskovana olen autuas.”

Evankelisuus, evankelinen herätysliike Yksi Suomen evankelisluterilaisen kirkon sisällä toimivasta viidestä herätysliikkeestä. Liikkeen isänä pidetään Fredrik Gabriel Hedbergiä (1811-1893).

Evikset Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen kesäjuhlat, järjestetty vuodesta 1874 alkaen.

Herätysliike Luterilaisen kirkon sisällä vaikuttava kristillinen liike, joka on syntynyt herätyksen seurauksena. Evankelisessa herätysliikkeessä on pidetty tärkeänä luterilaista tunnustusta ja raamatullisuutta. Jokaisella herätysliikkeellä on omat erityiskorostuksensa.

Kasteen armo ”Minä uskon yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi”, sanotaan Nikean uskontunnustuksessa. Kasteessa lahjoitetaan usko ja pelastus, jonka saamme uskolla omistaa.

Luterilaisuus 1500-luvulla katolisesta kirkosta uskonpuhdistuksessa eriytynyt kristillinen kirkko, jonka juuret ovat Martti Lutherin raamattulöydössä ja opetuksissa.

Lähetyskäsky Jeesuksen antama käsky viedä pelastuksen ilosanomaa kaikille kansoille. Löytyy Raamatusta useista kohdista, tunnetuin kohta Matt. 28:18-22.

Martti Luther Saksalainen pappi, teologi ja uskonpuhdistuksen isä. Kritisoi katolisen kirkon anekauppaa ja oppia 1500-luvulla. Käänsi Raamatun saksaksi ja korosti, että jokaisella tulisi olla mahdollisuus lukea Raamattua omalla äidinkielellään.

Sanis Viikoittain ilmestyvä kristillinen viikkolehti, Sleyn 140-vuotias pääjulkaisu. Luet sitä luet juuri nyt.

SK, Siikkari Siionin kannel, evankelisen liikkeen iloinen laulukirja. Lasten laulukirja Pikkukannel julkaistaan Evankeliumijuhlassa Virroilla.

Sley Suomen ev. lut. kirkon sisällä toimiva herätysliike, joka perustettiin vuonna 1873 erityisesti kustantamaan ja levittämään luterilaista kirjallisuutta. Evankelisen liikkeen isä oli Fredrik Gabriel Hedberg, joka löysi synnin hädässä varmuuden siitä, että Kristus on jo sovittanut koko maailman synnit Golgatalla. Siksi jokainen saa uskoa syntinsä anteeksi ilman mitään ehtoja.

Vanhurskas Jumalalle kelpaava. Ihminen on vanhurskas turvautuessaan Jeesukseen, joka on ristinkuolemallaan sovittanut synnit ja avannut tien taivaaseen.

Teksti: Hilla Ryösö ja Milla Koskenniemi

Lähteet:

http://sley.fi/tietoasleysta

http://eo.sley.fi/info/eo-suomi-sanakirja

http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Herätysliike